Minnen av Sommarnattens leende

Hallå där Otto von Arnold, på Jordberga slott, där de flesta av exteriörerna till Sommarnattens leende spelades in.

Du skulle fylla fem år när Ingmar Bergmans hyllade komedi Sommarnattens leende spelades in hemma hos dig på Jordberga slott, under en het julimånad, 1955. 

Vad minns du? 

– Bergman var ganska barsk och gick omkring i basker. Han frågade pappa hur han kunde ha varit gift med samma ”kärring” i sju år… Jag sprang omkring bland skådespelarna och busade. 

Det hände mycket under den fantastiska festkvällen hos Desirée Armfeldts (Eva Dahlbeck) mamma (Naima Wifstrand) i filmen, allt i er parkträdgård!

– Ja, det kan man säga. Lusthuset – som är viktigt i filmen – fanns inte här, det hade de med sig som rekvisita och ställde upp. Det tyckte jag var väldigt spännande. De försökte även spela in inomhus, men det fungerade inte riktigt med ljuset som kom från olika håll. Så tyvärr är den roliga sängscenen med sängen som kommer ut från väggen inspelad på annat håll…. Men allt som hände framför huset, i parken och vid Möllan, det var ju här och det är sig likt idag. 

Var det ett stort maskineri som drog in? 

– Det var sladdar och strålkastare överallt. De byggde räls för kameran och det kom hit jättemycket folk som satt på gräsmattan och tittade. Filmsällskapet bodde på Anderslövs gästis men jag kommer ihåg att de ordnade middagar här på Jordberga där mina föräldrar (Hans-Göran och Clara von Arnold) var med. Det tyckte de var väldigt roligt. Porslinet från Jordberga är också med i filmens festmåltid. 

Fotnot: Sedan några år tillbaka förvaltas Jordberga av Otto von Arnolds son Carl-Adam och hans fru Marie von Arnold. På området finns ett gårdshotell och en stor lokal (Herrskapsstallet) med möjlighet för filmvisningar. Det går att boka guidade Bergmanturer som går till Jordberga.

Läs mer här (Ystads Allehanda)

Och här (Gods och gårdar)

Om Jordberga slott