Norrvikens trädgårdar

Norrvikens trädgårdar är en 14 hektar stor trädgårdsanläggning utanför Båstad. Den uppfördes 1906–1920 av Rudolf Abelin, hortonom och pomolog, som hade tvingats överge anläggningens ursprungliga plats, norr om Norrköping. Till Båstad kom Abelin 1905, lockad av Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel. Båstad var redan då en badort i ropet, som lockade till sig både societeten och folk ur kulturkretsar. Området hade dessutom ett gynnsamt odlingsklimat, med fukt från havet och skydd från vinden. 

Norrvikens trädgårdar fungerade i början som bostad åt den bereste Rudolf Abelin och hans familj och omfattar bland annat en fruktträdgård, en italiensk barockträdgård, en renässansträdgård, en orientalisk trädgård och en japansk trädgård. Huvudbyggnaden, Villa Abelin, inrymmer idag butik, restaurang och galleri. 

Här hittade Bergman den perfekta platsen för komedin För att inte tala om alla dessa kvinnor, som skulle bli hans första färgfilm. Trädgårdens olika rum passade utmärkt för filmens förväxlingsfarsartade handling och exteriör-scenerna spelades in här.

Filmat i Norrvikens trädgårdar:

För att inte tala om alla dessa kvinnor är en lättsam komedi om ett manligt geni, en cellist, som lever i ett storslaget hus, Villa Tremolo, fullt av kvinnor som alla svärmar runt honom. Till huset kommer Cornelius (Jarl Kulle), den inbilske musikkritikern som ska skriva hans biografi. Det visar sig bli svårt att komma på tu man hand med den store, men desto lättare med de vackra kvinnorna. 

Hitta hit:

Norrvikens trädgårdar ligger på Kattviksvägen, i utkanten av Båstad.

Kuriosa:

Norrviken blev en av de största och yppersta fruktodlingarna i Norden. Med sina mönstersamlingar av jättefrukter vann Rudolf Abelin guldmedalj och danskarnas hederspris vid nordiska utställningen i Malmö 1900 och högsta priset vid världsutställningen i Paris samma år.