Helsingborgs stad är Sveriges åttonde största kommun och har drygt 143 000 invånare.
Staden omnämndes i ett gåvobrev från den danske kungen Knut den helige till Lunds domkyrka den 21 maj 1085, ett datum som blivit stadens ”födelsedag”. Det Helsingborg som då åsyftades låg uppe på landborgen.
Kärnan
Av den medeltida stadsbebyggelsen här uppe finns endast Kärnan kvar idag. Det är ett 34 meter högt centraltorn tillhörande Helsingborgs slott, en borganläggning från 1100-talet med omgivande ringmur, vars fyrkantiga tegeltorn byggdes under 1300-talet. Staden Helsingborg växte sedan ytterligare fram på den trånga strandremsan nedanför landborgen.
Under århundradena har Helsingborg varit platsen för flera politiska konflikter och strider. De många krigen mellan Sverige och Danmark gick hårt åt staden och dess bebyggelse, men sedan 1700-talet har staden levt i fred. Stadsbebyggelsen präglas idag av det sena 1800-talets och det tidiga 1900-talets byggnadsstilar. Då utvecklades Helsingborg till en blomstrande handels-, industri- och sjöfartsstad. En ångbåtsförbindelse med Helsingör invigdes 1892 och färjestationen i trä uppfördes 1899. Rådhuset vid Stortorgets norra sida stod färdigt 1897. Terrasstrapporna i fonden av Stortorget anlades 1903 för att skapa förbindelse mellan stadens övre och nedre delar.
Helsingborgs stadsteater
Stadsteatern grundades 1921 och blev då landets första fasta stadsteaterensemble. Redan 1813 hade det dock funnits ett teaterhus, från början uppfört av dåvarande ägaren av Ramlösa brunn, Achates von Platen, där resande teatersällskap kunde spela. 1944 blev den endast 26-årige Ingmar Bergman chef för teatern. Han blev kvar till 1946 och större delen av tiden bodde han på Norra Storgatan 14, alltså i samma hus som puben Telegrafen ligger i dag.
Eftersom teatern från början inte var byggd för en fast ensemble blev lokalerna efter hand allt mindre funktionella. 1976 öppnade den nya stadsteatern intill konserthuset vid Henry Dunkers plats. Den gamla teatern revs samma år och platsen där den låg, vid Bruksgatan, fick 2008 namnet Ingmar Bergmans plats.
Konserthuset
Konserthuset, som är ritat av Sven Markelius, är en av de första funktionalistiska byggnaderna i Sverige och invigdes den 12 november 1932. Huset är fortfarande omtalat för sina vackra linjer, sin harmoniska färgskala, sina mahogny- och ebenholtzväggar och sin perfekta akustik. Konserthuset kulturminnesmärktes 1997. Biografen som fanns tidigare i huset är idag nedlagd.
Under sin tid i Helsingborg besökte Bergman ofta konserthuset och det var här han hittade inspirationen till filmen Till glädje, som spelades in några år efter han lämnat staden. (Läs mer om scenerna här)
Stränder och strandpromenad
Helsingborg är känt för sina många stränder – Tropical Beach, Fria bad, Gröningen, Vikingstrand, Rydebäck – sitt strandhäng och sina långa strandpromenad, som sträcker sig från foten av Tinkarpsbacken i norr och nästa tre kilometer söderut till slutet av Gröningen och där Norra Hamnen tar sin början. Säkerligen tog Bergman en och annan promenad här redan under sin tid i Helsingborg. Närvaron till stranden och havet genomsyrar en del av scenerna i komedin En lektion i kärlek som kom åtta år efter hans tid i Helsingborg. (Läs mer om scenerna här)
Filmat i Helsingborg:
I denna film, inspelad sommaren 1949, drömmer en medelmåttig violinist i (en) symfoniorkester om (en) framgångsrik solokarriär medan det gnisslar betänkligt i hans äktenskap. Den klassiska musiken står i centrum, med långa scener från repetitioner och konserter. Så här beskriver dirigenten (Victor Sjöström) det: ”En glädje som är så stor, så särskild, att den ligger bortom smärtan och den gränslösa förtvivlan. Ni förstår, det är en glädje bortom allt förstånd.”
Denna eleganta äktenskapskomedi, som handlar om den otrogne gynekologen David Erneman (Gunnar Björnstrand) som reser efter sin hustru Marianne (Eva Dahlbeck) till Köpenhamn, dit hon är på väg för att träffa sin älskare, använder sig av flera skånska inspelningsplatser, som Ramlösa, Pålsjö skog och Arilds nabb. Filmen varvar nutid med ett antal återblickar.
Kuriosa:
Nils Poppe, komiker som drev Fredriksdalsteatern från 1966 till 1994, dök ganska överraskande upp som skådespelare i Bergmans Det sjunde inseglet och Djävulens öga.
Den populära Fredriksdalsteatern anlades 1927 och hade sin första uppsättning den 27 juli 1932. Den ligger i Fredriksdals friluftsmuseum som donerades 1918 till Helsingborgs stad av konsul Trapps änka, Gisela Trapp. Teatern drivs nu av Eva Rydberg och här spelas varje sommar för fullsatta salonger.