En lektion i kärlek (1954)

Inspelningsplatser i Skåne:    Arild   Pålsjö skog   Ramlösa   Helsingborg

Denna eleganta äktenskapskomedi, som handlar om den otrogne gynekologen David Erneman (Gunnar Björnstrand) som reser efter sin hustru Marianne (Eva Dahlbeck) till Köpenhamn, dit hon är på väg för att träffa sin älskare, använder sig av flera skånska inspelningsplatser, som Ramlösa, Pålsjö skog och Arilds nabb. Filmen varvar nutid med ett antal återblickar. 

I en av återblicksscenerna är David på väg till hustru och barn på sommarställe utanför Helsingborg när han möter sin dotter Nix (Harriet Andersson) promenerandes längs havet. Hon hoppar in och de åker för att fika tillsammans – en scen som är inspelad vid en villa i Ramlösa. 

Senare sitter far och dotter i en hammock vid Arilds nabb i skymningen. De är på besök hos farbror Axel och tant Stina i deras krukmakeri och har ett förtroligt samtal om livet. Huset, som syns i bakgrunden ligger fortfarande kvar och är i privat ägo.

I en annan återblick, till lyckligare tider, firar familjen farfaderns födelsedag med frukost på sängen i farföräldrarnas hus och därefter en tur med häst och vagn längs havet och till skogen. Scenerna är inspelade i Pålsjö skog som i filmen får symbolisera den harmoniska tiden i familjen. Ljuset faller magiskt vackert genom lövverket, solen skiner och gnabbandet är än så länge bara kärleksfullt. En del av samma färd är istället inspelad på Kullaberg, utanför Mölle, vid ett tillfälle ser man till exempel Mölle från Italienska vägen, som sträcker sig mellan Mölle och Kullens fyr. 

I slutet av filmen kliver det äkta paret av tåget i Malmö och tar färjan mot Köpenhamn, där filmen sedan får sin upplösning.