Ystad: Tvättorget, Ystads teater, Ystads kloster

Ystad ligger på Skånes sydkust och anses vara den stad i Skåne där bebyggelse från senmedeltid till 1700-tal bevarats bäst. Gatunätet i den gamla delen av staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och flera senmedeltida byggnader finns bevarade. Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien. Ystad blev svenskt 1658 och hade då runt 2 000 invånare. Fram till 1800-talet var Ystad den ledande hamnstaden i Skåne, under början av 1800-talet blev den garnisonstad, vid sekelskiftet också badort, då Sandskogen planterades för att hindra sandflykten.

Efter att ha varit en av filmens pionjärstäder i Sverige har Ystad på senare tid återtagit sin plats som filmstad. År 2004 etablerades Ystad Studios på delar av det nedlagda regementets områden. I Ystad finns också Biografteatern Scala, Sveriges äldsta biograf, restaurerad till originalskick, med modern teknik.

Ingmar Bergman använde sig av Ystad som inspelningsplats i två av sina viktigaste filmer: Gycklarnas afton och Sommarnattens leende. Det han verkar ha fallit för är de gamla gatumiljöerna, den vackra teatern och mystiken runt Klosterdammen och Klosterträdgårdarna. Man kan också leka med tanken att stadens teaterhistoria kan ha inspirerat. 

Tvättorget 

Tvättorget som var tvättplats fram till slutet av 1800-talet är stadens enda som är helt omgivet av korsvirkeshus. Här ligger Jens Jacobsens hus från 1640, numera hantverkshus, och Apoteksgården från 1600-talet, nu krukmakeri med keramikmuseum. Granne med Apoteksgården ligger ett bostadshus från 1794. Här grundades 1831 Sveriges första enskilda bank, Skånska Privatbanken, som sedan blev SEB. (Läs mer om scenerna i Gycklarnas afton här)

Ystads teater

Ystads Teater uppfördes i nyrenässans 1893-94 efter ritningar av stadsarkitekt Peter Boisen. Ursprungligen kallades teatern för Ystads Nya Teater, detta i motsats till den gamla teatern, som legat vid Stortorget men brunnit ner 1891. Den är idag en av Sveriges bäst bevarade teatrar och här finns en unik samling originalkulisser målade i Carl Grabows ateljé. När teatern invigdes var den en av de sista teatrarna i Sverige med ett gammaldags kulissmaskineri, som möjliggjorde stora kulissbyten inför öppen ridå. Till teaterns 100-årsjubileum återställdes maskineriet i sitt ursprungliga skick och Ystads Teater är nu den enda i Sverige vid sidan av Drottningholms slottsteater som innehar ett fungerande sådant. 

Ystad har en lång teaterhistorik. Redan 1680 finns noteringar i stadens räkenskaper om att dansare har spelat på rådhusvinden. Vid denna tid var det teatergrupper från kontinenten som passerade. Rådhusvinden blev sedan den första fasta scenen i staden,1801-1830, innan den första teatern invigdes vid Stortorget. När teatern brann ner florerade rykten om anlagd brand och försäkringsbedrägeri. (Läs mer om scenerna i Gycklarnas afton här och Sommarnattens leende här)

Ystads kloster

Klostret i Ystad grundades 1267 av franciskanerorden och är en av Sveriges äldsta bevarade klosterbyggnader. Framför klostret finns Klosterdammen och runtomkring ligger Klosterträdgårdarna – ett pärlband av trädgårdar med inspiration från medeltiden. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används idag både som museum och kyrka. Det finns en museibutik och kafé. 

(Läs mer om scenerna Sommarnattens leende här)

Filmat i Ystad:

Med denna romantiska sekelskifteskomedi, späckad av sylvassa repliker, listiga älskarinnor, svartsjuka älskare, partnerbyten, kärleksbrygder och dueller fick Bergman sitt internationella genombrott. Filmen, som är Bergmans roligaste, belönades på filmfestivalen i Cannes och fick överlag strålande recensioner

Gycklarnas afton är en av Bergmans mest betydelsefulla filmer och handlar om ett halvtaskigt gycklarsällskap på katastrofalt gästspel i sydskånsk håla. Den skånska hålan spelas av Ystad och i flera scener ser vi Ystadsmiljöer, som Lilla Östergatan och Tvättorget, där cirkussällskapet drar fram med häst och vagn för att locka publik till kvällens föreställning. Även Ystads teater spelar en stor roll. Det är hit den utblottade cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) beger sig tillsammans med sin älskarinna, ryttarinnan Anne (Harriet Andersson) för att be om att få låna kostymer. Ett besök som ska få ödesdigra konsekvenser.

Kuriosa:

En av stumfilmens absolut största skådespelare kom från Ystad. Hon hette Anna Q Nilsson och föddes 1888. Hon medverkade i över 200 stum- och talfilmer och blev vald till den vackraste kvinnan i USA.

Skådespelaren Ernst-Hugo Järegård är från Ystad.

Böckerna om kriminalkommissarien Kurt Wallander, skrivna av Henning Mankell, utspelar sig till stor del i Ystad och tv-serien är också inspelad här, liksom den brittiska versionen med Kenneth Branagh i huvudrollen. Wallander uppges i böckerna bo på Mariagatan och han fikar på Fridolfs konditori. 

Hôtel Continental du Sud (numera Hotell Continental), som invigdes 1829, är Sveriges äldsta hotell.