Ramlösa

Ramlösa är en stadsdel i södra delen av Helsingborg. För de flesta människor är den starkt förknippad med Ramlösa hälsobrunn och det mineralvatten som sedan länge är känt långt utanför både Skånes och Sveriges gränser. Gatorna i stadsdelen anspelar på områdets historia med namn som Surbrunnsgatan, Källgatan och Södra Brunnsvägen. Andra gator har fått namn efter någon av brunnsläkarna, till exempel Döbeliusvägen, Stobaeusgatan, Rosenschöldsgatan och Ungegatan.

Det var Johan Jacob Döbelius, som i slutet av 1600-talet upptäckte att vatten från järnkällan i Ramlösa hade positiva hälsoeffekter på Karl XII:s soldater. Han blev så imponerad av vattnets verkan att han invigde en brunnspark i Ramlösa den 17 juni 1707.

Det blev så småningom mycket populärt att dricka brunnsvatten. Ordinerade dos mot många olika sjukdomar var 17 glas vatten på fastande mage.

I slutet av 1800-talet upptäcktes av en slump ytterligare en källa, en med alkaliskt vatten. Vattnet visade sig vara rikt på mineraler och salter. Kolsyra tillsattes och Ramlösa mineralvatten var ett faktum. Fram till 1973 var Ramlösa en kurort dit människor vallfärdade för att botas av vattnet.

Ingmar Bergman spelade in delar av filmen En lektion i kärlek i Ramlösa.

Kanske hade han gjort utflykter till Ramlösa under sin period på Helsingborgs stadsteater (1944-1946) och hittat användbara miljöer. Eller så berodde det på hans relation till vattnet: Bergman hade nämligen ett eget speciellt förhållande till Ramlösa. Det  kolsyrade vattnet var hans ständiga följeslagardryck under många år tills han en dag skrev en lapp till sin hushållerska Anita Haglöf:

”Hej Anita! Doktorn säger att jag har kaliumbrist och får ej längre dricka Ramlösa som orsakar uttorkning. Därför blir det bara Imsdal i fortsättningen! Vännen Ingmar. Ramlösa-missbrukare.”

Filmat i Ramlösa:

Denna eleganta äktenskapskomedi, som handlar om den otrogne gynekologen David Erneman (Gunnar Björnstrand) som reser efter sin hustru Marianne (Eva Dahlbeck) till Köpenhamn, dit hon är på väg för att träffa sin älskare, använder sig av flera skånska inspelningsplatser, som Ramlösa, Pålsjö skog och Arilds nabb. Filmen varvar nutid med ett antal återblickar.

Hitta hit:

Pågatåg från Helsingborg och Malmö.

Kuriosa:

Ramlösa brunnspark har flera gånger varit en uppsamlingsplats för flyktingar. Hösten 1943 blev parken uppsamlingsläger för danska, judiska flyktingar som flydde över Öresund. Våren 1945 utgjorde Ramlösa brunnspark ett nordiskt center för mottagning av de flera tusen koncentrationslägersfångar som befriades genom Röda korsets räddningsaktion ”De vita bussarna”. Hösten 1956 var Ramlösa Hälsobrunn genomgångsläger för ungerska flyktingar efter Ungernrevolten.