Smultronstället (1957)

Inspelningsplatser i Skåne:    Lund

Den åldrade professorn Isak Borg omprövar sitt liv under bilfärd mellan Stockholm och Lund i denna ”the ur-road movie”, som har blivit ett av Bergmans mest kopierade och refererade verk. Smultronstället vann Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 1958 och förblir Bergmans mest prisbelönta film. Den etablerade på allvar Bergmans rykte som internationell filmskapare.

I Lund ska Borg promoveras till jubeldoktor. Medan landskapet passerar förbi utanför bilrutan drömmer han sig tillbaka i det förflutna och återupplever det pärlband av smultronställen och missräkningar som han gått igenom under sitt långa liv.

Inspelningen började 2 juli 1957 och ägde till största delen rum i Filmstadens ateljéer i Råsunda utanför Stockholm. Ett par tagningar gjordes i Gamla Stan, och bilder från bilfärden spelades in på plats vid Slussen i Stockholm; i Gränna; Dalarö och Ängsö i Stockholms skärgård; samt i Lund.

Scenerna i Lund är tagna vid Universitetsplatsen, på vilken Borg med procession kommer ut från Universitetshuset och under fanfarer högtidligt tågar mot Domkyrkan, för själva promoveringen. Domkyrkans exteriör skymtar förbi precis när Borg anländer till Lund och sin son Evalds hem tidigare samma dag, men promoveringsscenerna inuti kunde av praktiska skäl inte spelas in i kyrkan. Miljöerna är istället uppbyggda i studion i Solna. 

Regiassistent under inspelningen av Smultronstället var den 18-årige Gösta Ekman, då enbart känd som sonson till den store skådespelaren med samma namn och som son till Hasse Ekman.