”Åren vid Malmö Stadsteater blev den bästa biten av mitt dittills levda liv.”

Så har Ingmar Bergman sagt om sin tid i Malmö. Men det var inte bara arbetet vid teatern som var stimulerande. Under sina år i Skåne arbetade Ingmar Bergman intensivt och regisserade några av sina mest betydelsefulla filmer, i vilka det skånska landskapet spelade en stor roll.

De mest kända är: Gycklarnas afton (inspelad bland annat i Ystad och Arild), Det sjunde inseglet (riddaren och döden spelar schack vid Hovs Hallar), Smultronstället (universitetsplatsen dit huvudkaraktären Isak Borg beger sig för att promoveras till jubeldoktor), Sommarnattens leende (Ystad, Jordberga slott, och Övedskloster) och Vargtimmen (mardrömsscenen med den unga pojken vid Hovs hallar).

I sommar skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Detta firas i världen, i Sverige och i Skåne. På den här sajten kommer ni att hitta tips om det som händer i Skåne runt Ingmar Bergman samt hitta information och bilder från de skånska Bergman-platserna och filmerna som spelades in där.

Sajten kommer att vara färdig i sin helhet i augusti, men vi kunde inte låta bli att presentera den lagom till 100-årsdagen! Medan vi bygger vidare på bergmaniskane.se hittar ni vår information vår Facebooksida.

Dessutom finns helt nya kartor från Stiftelsen Ingmar Bergman, som vi spridit ut i Skåne, bland annat i Båstad, Höganäs, Mölle, Arild, Helsingborg, Lund, Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Hässleholm och Malmö.

Projektet Bergman i Skåne drivs av Film i Skåne med stöd av Region Skånes Kulturförvaltning i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman.
Kontakt: info@bergmaniskane.se

Ingmar Bergman i Skåne © 2018. Filmstills & BTS © Svensk Filmindustri.